Türkiye’nin savunma sanayi alanında güçlü hamleleri tüm dünyada büyük ses getirmeye devam ediyor. Son dönemde dikkat çeken ZAHA Projesi’nde ise TSK’ya ilk teslimat gerçekleştirildi. Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) Projesi, savunma sanayisinde Türkiye’ye önemli bir katkı sağlayacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ilk teslimatın gerçekleştirilmesinin ardından projenin detayları da ortaya çıktı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacını karşılayacak olan Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA), Deniz Kuvvetleri Komutanlığının çok daha güçlü bir hale gelmesini sağlıyor. Savunma sanayinde son yıllarda öne çıkan projelerden biri olarak da ZAHA Projesi kayıtlara geçti.

9 ARAÇ TSK’YA TESLİM EDİLDİ!

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaçlarına yönelik geliştirilen Zırhlı Amfibi Hücum Aracı (ZAHA) Projesi’nde ilk teslimat yapıldı. Bu kapsamda teslimatta 9 adet araç teslim edildiği aktarıldı. Aracın son kullanıcısı ise Deniz Kuvvetleri olacak.

ZAHA, kendi alanında dünyadaki sayılı araçlardan biri olmasıyla da dikkatleri üzerine çekti. Savunma sanayisinin son yıllardaki güçlü atılımlarından biri olarak ses getirmeyi başarıyor. Özelikle çıkarma operasyonlarında gemi ve sahil arasındaki mesafeyi yüksek süratte kat etme yeteneğine sahip olması dikkatlerin üzerinde toplanmasını sağladı.

SAVUNMA SANAYİNDE DEV HAMLELER!

ZAHA Projesi’nin TSK’ya ilk teslimatının gerçekleştirilmesine yönelik detayları aktaran Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, hem hava hem de kara kuvvetleri tarafından aracın kullanılacağının altını çizdi. Amfibi özelliğine sahip olduğu ve dünyada çok az örneğinin bulunduğunu aktaran Demir, belki de dünyanın en iyisi olduğunu ifade etti. İçindeki donanımlar ve kabiliyetiyle hem atış gücü hem de üzerine konulacak sistemlerle beraber çok farklı bir formata da dönüşebildiği aktarılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri için önemli bir destek sağlaması beklenen ZAHA’nın, bir tekne gibi ileri geri her türlü manevra kabiliyetine de sahip odluğu belirtildi. Bu kadar ağırlıkla güçlü bir zırhlı aracın suda rahat gidebilmesinin ise dikkat çeken özellik olduğunun altı çizildi. Ayrıca Türkiye’nin geldiği son noktayı da göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

KARADA DA GÖREV ALABİLİYOR!

ZAHA Projesi’ni diğer projelerden ayıran en temel özelliklerden birinin ise karada da diğer zırhlı araçlar ile yan yana görev alabilmesi olduğu belirtiliyor. Hareketin çıkarma aşamasında araçlar, kıyıya yanaşan havuzlu çıkarma gemilerinden denize iniyor ve aradaki birkaç km’lik mesafe, yüksek süratle kat edilerek, birliklerin, koruma altında ve en kısa zamanda karaya çıkmalarını sağlıyor.

Karada diğer zırhlı araçlarla yan yana görev alabilmesi de ZAHA Projesi’nin özellikle çıkarma harekatlarında son derece önemli bir görev üstleneceğinin altı çiziliyor. Savunma sanayi açısından son derece önemli bir proje olarak gösterilen ZAHA’nın teslimatının da gerçekleştirilmesi önemli görüldü. Dünyada ise örneklerinin son derece az olduğuna dikkat çekiliyor.

DÜNYADA AZ SAYIDA ÜLKEDE BULUNUYOR!

Zırhlı amfibi hücum araçlarının son yıllarda küresel ölçekte savunma sanayinde önemli bir yer edindiği aktarılıyor. Görev tanımları gereği çift doğalı araçlar olarak hem kara hem de denizde başarılı performans gösteriyorlar. Dünyada ise çok az sayıda ülkenin envanterinde yer aldığının altı çiziliyor.

Dünyada az sayıda ülkenin askeri kuvvetlerinin envanterinde olduğu hatırlatılan zırhlı amfibi hücum araçlarının önemine dikkat çekiliyor. NATO ve müttefiklerinde ise bu sınıftaki araçları üreten sadece bir firma olduğuna dikkat çekiliyor. TRT Haber’de TSK’ya ilk teslimatı gerçekleştirilen ZAHA Projesi ile ilgili yer alan habere göre, şu an için 9 adet aracın TSK’ya teslimatının yapıldığı ve son kullanıcısının ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olacağı aktarıldı.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir